Strøm

Skrevet av Roger Pedersen

                                                                                                                      Roland 28.7.09

LITT OM BESTEMORSTRANDA OG BEKKENSTEN

 Har lenge hatt lyst til vite litt mere om opprinnelse til Skogskolonien Roland. Torsdag forrige uke stilte Jonny Almgren opp. Med tursko og godt mot dro vi til Bestemorstranda og Bekkensten. Jonny er fra Bestemorstranda. Da er det naturlig att vi brukte mest tid der. Vi parkerte og gikk i vei oppover. Jonny stakk i vei som orienteringsløper i 20åra. Som en geitebukk fløy han oppover i åsen. Historiene hang løst og kom som perler på snor. Jeg hadde mere enn nok med følge med i tempoet hans oppover i Lia. Han fortalte om oppveksten her ute. De fleste bodde i telt, etterhvert kom de såkalte sommerhyttene osv. De bodde på platåene oppover i Lia. Mødrene bodde der hele sommeren med barna. Fedrene kom ut etter jobb. Faren til Jonny sykla fra byen og ut. Dagene gikk med til bading, fisking, leking, bærplukking osv. De hadde ikke strøm, og vann hentet de fra spring på Bestemorstranda. Det var et eldorado for både barn og voksne og kunne komme ut hit i etterkrigsårene.

 Litt om hvor det lå i terrenget.

Rett bortenfor parkeringplassen på Bestemorstranda står et skilt m Hvitbjørngard og Vestenga idrettsplass. Følg stien oppover til du kommer til et stort kart. Du er nå i Sandbuktskogen. På høydedragene fra veien og oppover i skogen, startet det hele. Ganske hæyt opp lå en slette som ble brukt til bla fotballbane og møteplass. Teltplassene lå spredd over hele området her, se vedlagt kart. Det er grodd igjen mye her i dag, men det gir et veldig godt innblikk hvordan livet var her. En interessant sak er at på nøyaktig samme sted er det gjort arkeologiske utgravninger hvor de har funnet 300 boplasser fra jernalderen og middelalderen, 800f.kr til 400e.kr. På platået over bebyggelsen ble det dyrket bygg, hvete, rug og havre. De hadde også husdyr. Dette platået kan godt være samme platået som ble brukt som møte og lekeplass av Rolandsbefolkningen 3000 år senere. Ganske morsomt å tenke på egentlig.

Når det gjelder Bekkensten holdt de til langs hovedveien over stranda og noen hundre meter oppover på venstre side av veien. På andre siden ligge det i dag eneboliger.

Naturlig nok er det meste her fra Bestemorstranda i og med Jonny kom derfra.

Oppfordrer alle som har historier og opplevelser og bilder fra denne tiden til å legge ut disse. Det er viktig å få med dette nå i og med at det er 60 år siden og ting begynner å gå i glemmeboken.

Takker Jonny for en kjempefin dag. Utrolig gøy  høre historiene fra Bestemorstranda. Følte liksom att jeg var midt i historien da vi gikk oppover lia.

Se forøvrig vedlagte bilder som viser området de holdt til ved Bestemorstranda.

Oppfordrer også alle som ike har vært der å ta seg en tur til både Bekkensten og Bestemorstranda. Det var her det startet. Det er de menneskene som var der ute vi kan takke for at vi er så heldige å ha hytte på Roland. Ikke glem det.

Tusen millioner takkskaruha Jonny. Utrolig gøy og viktig for meg å  få se Rolands opprinnelse med egne øyne. Kommer aldri til å glemme denne opplevelsen. Det var helt konge. 

Roger, hytte 70 

Jonny tegner og forteller